Latijns-Amerika wil af van Maduro, maar de EU moet het slechte nieuws brengen

11 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen hebben de EU en El Salvador gevraagd een voor 26 en 27 oktober geplande topontmoeting tussen leiders van de EU en de CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños) te annuleren. Volgens diplomatieke bronnen zou naast Peru ook een EU-land daartoe het initiatief hebben genomen. De vraag werd naast de EU ook bij El Salvador neergelegd, omdat dit land roterend voorzitter van de CELAC is.

De vraag om annulering is een gevolg van de recente gewelddadige incidenten volgend op betwiste verkiezingen in Venezuela. De voorbije maanden stierven in dat land ruim 130 mensen in straatgeweld.

Geen van de 11 landen is bereid het nieuwe parlement van Venezuela te erkennen, laat staan dat ze in het openbaar met de Venezolaanse president Nicolas Maduro willen worden gezien.

Opmerkelijk is dat de CELAC de EU vraagt het vuile werk voor hen op te knappen, eerder dan zelf orde op zaken te stellen door Venezuela te schorsen of koudweg uit de organisatie te zetten. Europa heeft alvast geen plannen in die richting. Elke annulering zal vanuit de CELAC zelf moeten gebeuren, want het EU-blok is er klaar voor.

De topontmoeting vindt eind oktober plaats in de Salvadoraanse hoofdstad San Salvador en wordt bijgewoond door 62 staats- en regeringsleiders.

Maduro wil een buitengewone top van de CELAC

Maduro dringt al een tijd aan op een buitengewone top van de CELAC om zijn positie in de regio te verdedigen. De CELAC geeft voorlopig niet thuis.

De Zuid-Amerikanen dringen ook aan op een duidelijker veroordeling van de situatie in Venezuela door de EU. Tot nog toe heeft enkel de Franse president Emmanuel Macron het regime in Caracas ‘een dictatuur‘ genoemd. EU-vertegenwoordigers zeggen ‘bezorgd te zijn‘ om de politieke situatie in het Latijns-Amerikaanse land, maar niet veel meer dan dat.

De ministers van buitenlandse zaken van de CELAC komen midden september nog eens bijeen. Verwacht wordt dat dan een finale beslissing valt.

[media-credit name=”JUAN BARRETO / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″]Woman protests against Maduro in Venezuela[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20