Toeristenbelasting op Mallorca, Ibiza,… wordt verdubbeld

Wie volgend jaar voor zijn vakantie naar Mallorca of een ander eiland van de Balearen trekt moet er rekening mee houden dat dan twee keer zoveel toeristenbelasting betaald zal moeten worden. Volgens Podemos-voorman Alberto Jarabo heeft de linkse regeringscoalitie van de autonome Spaanse regio daar een principeakkoord over bereikt.

Volwassen bezoekers van Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera zullen in 2018 op hun afrekening een extra bedrag tot 4 euro per persoon per nacht zien staan. Dat is nu nog, afhankelijk van de accommodatie, tussen de 50 cent en 2 euro. Door de forse verhoging van de toch al omstreden heffing, die vorig jaar in de zomer pas was ingevoerd, willen de autoriteiten in Palma in totaal 100 miljoen euro per jaar ophalen. Het geld zal vooral worden besteed aan milieuprojecten.

“Catastrofaal”

De vereniging van hoteleigenaren noemt de maatregel “catastrofaal”. Ze heeft tot dusver nog niets gezien van investeringen, dit jaar geraamd op 50 miljoen, en zegt dat de opbrengst dient om gaten in de begroting te dichten. In het laagseizoen, tussen november en april, betalen toeristen maar de helft van de toeslag. Wel ligt er een plan om de zomer al in maart te laten beginnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20