Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Coca-Cola heeft 1 miljoen dollar veil voor calorie-arme zoetstof

Logo Business AM

27/08/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Coca-Cola heeft een prijs van liefst 1 miljoen dollar beloofd aan wie een natuurlijke, calorie-arme of calorievrije zoetstof kan ontwikkelen, die dezelfde smaak heeft als suiker wanneer ze wordt gemengd in drankjes of eten.

Wetenschappers hebben al natuurlijke zoetstoffen gevonden. Stevia-bladeren zijn tot 300 keer zoeter dan suiker, maar ontberen de andere eigenschappen die suiker wel heeft, namelijk structuur, textuur en vochtigheidscontrole. Uit de steviaplant worden steviolglycosiden gewonnen, een mengsel van zoetstoffen (o.m. stevioside en rebaudioside). Maar stevia is niet optimaal om in frisdrank te mengen. De plant geeft een storende bijsmaak af, behalve in frisdranken op basis van citroenen of limoenen.

Dat een miljardenbedrijf nu een wedstrijd uitschrijft om een vervangmiddel te vinden voor de basisstof van zijn belangrijkste producten, zegt veel over de frisdrankenindustrie in de VS.

Amerikanen drinken 19% minder frisdrank dan 15 jaar geleden

De Amerikanen drinken tot 19% minder frisdranken dan 15 jaar geleden. Aan de basis daarvan liggen vooral twijfels van consumenten in verband met hun gezondheid. Zo worden chronische ziekten steeds vaker in verband gebracht met suiker en stappen ze over naar gezondere dranken zoals thee en flessenwater. Tevens voeren steeds meer Amerikaanse steden een suikertaks in.

Ook in andere landen blijft het suikerverbruik dalen. Zo hebben Coca-Cola en concurrent Pepsi aangekondigd dat ze de hoeveelheid suiker in frisdranken die in Singapore worden verkocht zouden beperken. De stadstaat is daarmee een van de allereerste Aziatische landen die de verkoop van frisdranken reguleert. Singapore wil zo de strijd tegen diabetes opvoeren.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks