De ‘jackpot’ voor Nafi Thiam? Voor het geld moet je niet aan topatletiek doen

Nafi Thiam schreef dit weekeinde sportgeschiedenis toen ze er als allereerste Belgische in slaagde een gouden medaille te winnen op het wereldkampioenschap atletiek. Voor het geld moet je nochtans niet aan topatletiek doen. De internationale atletiekfederatie IAAF reserveert 46.500 pond (51.000 euro) voor elke gouden medaillewinnaar. Een jaarloon, zullen sommigen denken, maar niets vergeleken met wat toppers verdienen in de zogenaamd meer ‘populaire’ sporten.

Nafi Thiam is de nieuwe wereldkampioene zevenkamp. Toch ging ze dit weekend niet met een grote buit naar huis. Het IAAF betaalde aan elke gouden medaillewinnaar 51.000 euro. De zilveren medaille was goed voor 25.000 euro, de bronzen medaillewinnaar nam 17.000 euro mee naar huis. Wie een wereldrecord wist te verbreken kreeg daar boven op nog een bonus van 85.000 euro. De som die uiteindelijk bij de atleet belandt is minder dan de helft van het prijzengeld. Die moeten vooral hun brood verdienen met sponsors.

Meeste geld via sponsors

Over haar prijzengeld zegt Nafi Thiam in La Dernière Heure: “Ik weet niet hoeveel de premie bedraagt.” Van die 51.000 euro gaan nog belastingen af.

“Er blijft voor mij maar de helft over. Dat zelfs niet. Ik heb alles wat ik nodig heb. Het geld dat ik met atletiek verdien, houd ik bij voor later. Ik ben niet iemand die veel uitgeeft. Ik ga geen fortuin verdienen in de atletiek. En als ik alles meteen vanaf het begin ga uitgeven, zal ik niet ver geraken.”

Het meeste verdient de gouden zevenkampster dankzij haar sponsors, onder andere Nike. Daar is ze één van de vier wereldwijde uithangborden. Maar ook Audi, Red Bull en Diamanti per Tutti maken van de diensten van de atlete gebruik om hun merk te promoten.

Neymar verdient even veel in 1 dag

Atletiek kan duidelijk niet tippen aan de populariteit van andere sporten. Dat wordt duidelijk eens de inkomsten van voetballers, tennissterren en andere topsporters met die van Thiam worden vergeleken:
– De winnares van Wimbledon Garbine Muguruza verdiende 2,2 miljoen pond (2,4 miljoen euro).
– In het voetbal verdient Neymar bij PSG nu 6.000 euro per uur.
– De winnaar van de Tour de France, Chris Froome, nam 500.000 euro mee naar huis.
– De wereldkampioen op de weg Peter Sagan verdiende met zijn titel dan weer een schamele 7.667 euro.
– De winnares van de British Open Golf, de Zuid-Koreaanse Kim In-Kyung, verdiende met haar medaille 430.000 euro.
– Elke Rode Duivel ging na de kwartfinale van het EK met 360.000 euro naar huis.
Nafi Thiam zal dus voorlopig bij haar sponsors moeten blijven aankloppen om een centje bij te verdienen. Grote kosten heeft de Naamse gelukkig nog niet. Ze is pas 22 en studeert nog aan de universiteit van Luik.

????? #r8 #audir8 #v10plus #dreamcar #nolimits #sportcar merci @audibelgium for the days of fun!

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Nafi Thiam (@thiam_nafi) on

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20