Tunesië bevestigt met historische wet zijn pioniersrol inzake vrouwenrechten in Arabische wereld

In Tunesië heeft het parlement woensdag een wet goedgekeurd die geweld tegen vrouwen wil elimineren. De wet zal voor nooit geziene maatregelen zorgen in een Arabisch land, waar ruim 99% van de bevolking als islamitisch staat geregistreerd. Zo zal het intrekken van een klacht voor vrouwenmishandeling niet meer automatisch leiden tot buitenvervolgstelling, maar zal de klacht verder worden onderzocht.

Ook zullen mannen die een seksuele relatie onderhouden met een meisje jonger dan 15 niet langer van vervolging worden vrijgesteld omdat ze met het meisje huwen. Wie een seksuele relatie aanknoopt met een meisje jonger dan 16 riskeert voortaan zes jaar gevangenis.

In de wettekst worden beschermingsmaatregelen en opvang voor slachtoffers van fysiek, moreel en seksueel geweld voorzien.

Tunesië: een pionier in vrouwenrechten

Tunesië wordt in de Arabische wereld als een pionier in vrouwenrechten beschouwd. Al in 2014 keurde het parlement een wet goed die wil dat ‘vrouwen en mannen gelijke rechten en plichten’ hebben.

Desondanks worden vrouwen in verschillende domeinen van de samenleving gediscrimineerd. Mensenrechtenorganisaties verwelkomen de wet maar benadrukken dat een mentaliteitswijziging meer voor de Tunesische vrouw zal doen dan een wetswijziging.

Een recent onderzoek gaf aan dat een op elke twee vrouwen in het land al met een of meerdere vromen van geweld is geconfronteerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20