Wie zijn de in ons land actieve maffia’s?

De Franstalige krant La Dernière Heure publiceert maandag enkele cijfers uit een nieuw rapport dat door de federale politiediensten werd opgesteld met betrekking tot criminele organisaties in ons land.

Volgens dat rapport zouden in België ruim 251 criminele bendes actief zijn. Niet elke groep die misdaden pleegt wordt als een criminele bende gecatalogeerd. Het moet gaan om zware vergrijpen die worden gepleegd en dat over een langere periode.

Deze maffia’s zijn veelal in Brussel actief (37%), maar Antwerpen volgt op korte afstand (35%).  De belangrijkste activiteiten zijn het witwassen van misdaadgeld, de in- en uitvoer van cocaïne, de productie van cannabis, sociale fraude, de verkoop van drugs en de btw-fraude.

Deze organisaties beperken hun activiteiten niet tot ons land, maar hebben in 70% van de gevallen ook buitenlandse takken.

Russische en Chinese maffia’s niet langer dominant

Waren de Russische en Chinese maffia’s voor 2013 de belangrijkste van ons land, dan zijn het nu de Albanese, Turkse, Marokkaanse en die van de motorbendes die het tijdsgebruik van de politiediensten opeisen. In Wallonië en Limburg is vooral de Italiaanse maffia actief, terwijl in Antwerpen de Marokkaanse maffia regeert. Volgens het rapport zouden deze verschillende criminele bendes ook steeds vaker samenwerken.

Het geld dat deze bendes met hun activiteiten verdienen wordt grotendeels terug geïnvesteerd in België (51%). Dan volgen Marokko (12,8%), Spanje (9,2%), Nederland (8,3%) en Zwitserland (7,3%). Zo’n 30% van het misdaadgeld (52,2 miljoen euro) kon vorig jaar door de politiediensten in beslag worden genomen.

Aan de hand van het rapport kan ook een profiel van het gemiddelde bendelid worden opgesteld. Het gaat voornamelijk over mannen (86%), die gemiddeld 41 jaar oud zijn. 64% onder hen is bij verschillende dossiers betrokken en 30% is in België geboren. Een bende die in België actief is telt gemiddeld 11 leden en maximaal 3 verschillende nationaliteiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20