Overdosis drugs doodt meer Amerikanen dan 3 oorlogen gecombineerd

De voorbije 100 jaar stierven steeds minder Amerikanen, maar vanwege het gebruik van pijnstillers (morfinomimetica) is deze trend nu omgebogen. Overdosissen drugs zijn nu de belangrijkste oorzaak voor het overlijden van Amerikanen jonger dan 50.

In een column die vrijdag in de New York Times verschijnt vat journalist Nick Kristoff de pijnstillersepidemie gevat samen:

“Dit jaar zullen even veel Amerikanen sterven aan een overdosis drugs als het aantal Amerikaanse soldaten dat stierf in de oorlogen in Vietnam, Irak en Afghanistan gecombineerd.”

Drie opmerkelijke cijfers:

1. Vorig jaar schreven artsen in de VS meer dan 236 miljoen voorschriften voor pijnstillers uit (bevolking: 321 miljoen).

2. Amper 10% van de Amerikanen die aan pijnstillers verslaafd zijn wordt daarvoor behandeld.

3. In 2016 stierven 59.000 Amerikanen aan een overdosis drugs, nooit eerder in de geschiedenis werd dergelijke stijging opgemeten.

Waarom is dit belangrijk?

Door de hoge marktprijs van legale pijnstillers en de moeilijkheden om een voorschrift te verkrijgen, schakelen vele patiënten over op heroïne, dat goedkoper is en ook gemakkelijker kan worden gevonden. Heroïne wordt vandaag niet alleen in de grote agglomeraties wordt gevonden, maar ook steeds meer in landelijke regio’s. Het aantal Amerikaanse heroïne-gebruikers heeft tijdens de eerste dertien jaar van deze eeuw een verdubbeling gekend

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20