Indien er niets wordt gedaan aan de klimaatwijziging, dreigt 74% van de mensen op aarde tegen 2100 te worden blootgesteld aan dodelijke hittegolven.
Dat staat te lezen in een studie die door het vakblad Nature wordt gepubliceerd. Volgens de onderzoekers loopt vandaag 30% van de wereldbevolking gevaar op dodelijke hitte en zelfs indien we drastische beperkingen op de uitstoot van broeikasgassen doorvoeren zal nog altijd de helft van de wereld gevaar lopen.
Camilo Mora, die samen met een reeks onderzoekers het onderzoek leidde, bestudeerde bijna 2.000 gevallen van mensen die tussen 1980 en 2014 overleden ten gevolge van extreme hitte. Ze verzamelde alle data omtrent het tijdstip en de plaats van elk incident, naast de temperatuur, de vochtigheid, de kracht van de zonnestralen en de wind.
De onderzoekers concluderen dat temperaturen rond de 32 graden Celsius levensbedreigend worden wanneer ze worden gecombineerd met een hoge vochtigheidsgraad en dat de aanhoudende blootstelling van het lichaam aan temperaturen boven de gewone lichaamstemperatuur (36 graden Celsius) gevaarlijk is.
Eens ons lichaam een temperatuur bereikt die hoger is dan 40 graden Celsius beginnen onze lichaamscellen af te breken en is onmiddellijke medische zorg nodig.