‘Trump is geen Russische, maar een Chinese geheimagent’

“Het grote verhaal waar iedereen op zinspeelt is dat president Trump een Russisch geheimagent is,” schrijft Thomas Friedman in The New York Times. “Dat is een vergissing, want Trump is feitelijk een Chinees agent, die er duidelijk op uit is China opnieuw groot te maken:

Trump tilde zijn ‘Make China Great Again’-campagne dinsdag naar een nieuw niveau door de wetenschap rond de klimaatwijziging te negeren en alle wetgeving uit het Obama-tijdperk, die onze afhankelijkheid van steenkool wilde beperken, overboord te gooien.

[…] En wat doet China? Zijn vijfjarenplan bestaat uit een totale focus op elektrische wagens, batterijen, kernenergie, wind- en zonne-efficiëntie “” en een limiet op emissierechten voor de uitstoot van koolstofdioxide.

Trumps plan? Meer kool en meer olie. Hallo? Hoe kan Amerika ooit groot zijn als we de volgende grote globale industrie – schone energie – niet domineren?

In Beijing wordt ondertussen champagne gedronken: China verdubbelt zijn inspanningen op vlak van schone energie – omdat het verplicht is en ons wil voor zijn inzake technologie – wij zetten volledig in op steenkool en verkwanselen onze technologische voorsprong.

[…] Wie graag olie uit Saoedi-Arabië kocht, kan straks elektrische wagens, zonnepanelen, efficiëntie-software en batterijen uit China kopen.

[…] Dus maak mij maar wijs dat Trump geen Chinese agent is. De andere uitleg is dat hij onwetend en onbelezen is – dat hij deze zaken nooit heeft bestudeerd en geen verbanden kan leggen. […] Dat is toch niet mogelijk?”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20