Vluchtelingen in de EU op zoek naar beste ‘deal’ om terug te keren

Minder dan 10% keert vrijwillig terugVluchtelingen terugsturen naar hun land van herkomst en ze daar geld voor geven is een belangrijk onderdeel geworden van de EU-immigratiepolitiek. Maar een adder schuilt onder het gras: omdat het bedrag dat vluchtelingen kunnen krijgen per land verschuilt, worden migranten aangemoedigd de EU rond te trekken op zoek naar ‘de beste deal’.In Duitsland kunnen migranten die huiswaarts krijgen 5.000 euro meekrijgen, terwijl de republiek Tsjechië ze niets meegeeft. Oostenrijk heeft de premie voor de terugkeerders onlangs verdubbeld van 500 tot 1.000 euro. In België zou het gaan om een bedrag tussen de 750 en 1.500 euro.De Europese Commissie vroeg de lidstaten eerder deze maand om de premies die voor terugkeer naar het eigen land worden uitgekeerd consistent te maken doorheen de volledige EU, maar daar lijkt weinig van in huis te komen.

Asielzoekers betalen om te vertrekken lijkt koren op de molen van de nationalisten in de verschillende EU-landen, maar er zit weinig anders op. Volgens EC-voorzitter Jean-Claude Juncker verlaat slechts één op elke drie asielzoekers wiens aanvraag geweigerd werd ook daadwerkelijk het EU-grondgebied. Een situatie die onhoudbaar is, aldus de Luxemburger. Geld kan dan al snel een doorslaggevende factor worden.

Vorig jaar werden 81,575 geassisteerde vrijwillige terugkeren geregistreerd, blijkt uit cijfers van International Organization for Migration (IOM). Uit de meest recente cijfers van Eurostat blijkt dan weer dat in 2015 meer dan 2 miljoen migranten illegaal in de EU verbleven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20