China: ‘De kans op oorlog neemt toe’

Noord-Korea heeft toegegeven 4 raketten te hebben afgevuurd in de Japanse Zee, als ’test om Amerikaanse militaire basissen in Japan te treffen.’ De VS hebben 54.000 manschappen in Japan en nog eens 28.500 in Zuid-Korea.

De Chinese nationalistische krant Global Times, die dicht aanleunt bij de Communistische Partij, publiceert dinsdag een editoriaal waarin wordt gewaarschuwd voor de escalatie van het conflict:

‘De kans op een oorlog op het Koreaanse schiereiland groeit. China moet zich voorbereiden op alle scenario’s.

Het moet Washington, Seoel en Pyongyang overtuigen hun provocaties te stoppen en inspanningen doen om omstandigheden te creëren die de ontmanteling van de Noord-Koreaanse kernwapens en permanente vrede op het schiereiland mogelijk maken.

Maar indien een oorlog uitbreekt moet China de mogelijkheid hebben zijn nationale veiligheid te garanderen.

Indien de partijen China’s advies in de wind slaan en weigeren inspanningen te leveren om de spanningen te reduceren, zullen ze de schuld voor de grote verliezen die ze zullen lijden enkel bij zichzelf kunnen leggen.

Screenshot 2017-03-07 17.48.00

Omdat Zuid-Korea voor zijn veiligheid op de VS rekent, heeft het land de schaal van zijn gezamenlijke militaire oefeningen met de VS voortdurend uitgebreid.

Het heeft ook werk gemaakt van het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)-anti-raketschild, ongeacht China’s bezwaren. China is nochtans zeer geduldig geweest.

Noord-Korea is niet sterk genoeg om de strijd net de VS en Zuid-Korea aan te gaan, maar het behoudt de illusie dat die zullen wijken voor hun onvoltooide kerntechnologie.

Pyongyang is verblind en denkt dat kernwapens de beste garantie zijn voor de nationale veiligheid, terwijl het tegengestelde waar is.

[…] Indien Noord-Korea valt, zal ook het Zuiden worden bedreigd. China zal niet toelaten dat Zuid-Korea het regime in Noord-Korea probeert omver te werpen door middel van oorlog om daarna het schiereiland te verenigen.

Tenslotte willen we dit advies geven aan de VS: het probleem van de Noord-Koreaanse kernwapens is moeilijk op te lossen. Er is geen eenvoudige en finale oplossing mogelijk. Enkel een realistische oplossing gebaseerd op de bekommernissen van alle betrokkenen zal de goede zijn.”

[media-credit name=”PEDRO UGARTE / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″]NKOREA-POLITICS-CEREMONY[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20