Verkoop Londense ‘Kaasschaaf’ is geen toeval

In Londen is de Leadenhall Building, het nummer 122 in de gelijknamige straat, voor 1,15 miljard Britse pond verkocht aan een Chinees vastgoedbedrijf. Het gaat om een van de grootste vastgoedtransacties in de Britse geschiedenis. Het gebouw staat in de volksmond beter bekend als de ‘Cheesegrater’ of ‘Kaasschaaf’, vanwege zijn speciale vorm. 

De Cheesegrater is een kantoorgebouw met 46 verdiepingen in het hart van het financiële district in de stad en de verkoop vindt plaats op een moment dat er veel onrust is over die jobs nu de Britten er voor hebben gekozen de Europese Unie te verlaten.

Verder zijn er ook aanwijzingen dat de kantorenmarkt het moeilijker krijgt, nu steeds meer mensen van thuis uit werken.

Zwak Brits pond vangt eerste naschokken Brexit op

Maar voor buitenlanders is Brits vastgoed aanzienlijk goedkoper geworden, nu het pond sinds het Brexitreferendum bijna 20% aan waarde verloor.

Vastgoed profiteert dan weer van de lage rentevoeten, die de waarde van de meeste investeringen hoger duwen. Ook de lage rente op staatsobligaties – denk negatieve rente op staatspapier van landen als Duitsland en zelfs België – maakt dat investeerders makkelijker meer riskante investeringen gaan opzoeken. Maar als straks de rente weer gaat stijgen krijgen deze investeringen het opnieuw moeilijker.

De voor en onmiddellijk na de Brexit fel gevreesde dip van de Britse economie komt er voorlopig nog niet. Want die dip lijkt tot nu toe volledig te zullen worden gecompenseerd door het zwakke pond, dat als een kussen de zwaarste naschokken van de Brexit lijkt op te vangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20