Emigratie: Elke dag verlaten 100 Belgen hun land

36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten, dat zijn er gemiddeld honderd per dag. De meeste emigreren om economische redenen, wat betekent dat ze naar het buitenland trekken om er te gaan werken.

Emigratie is een steeds vaker voorkomende optie. Eind 2016 waren er 442.189 Belgen in het buitenland geregistreerd, een stijging van 60.000 mensen of bijna 15%  meer in vergelijking met 4 jaar eerder. In 2002 was nog sprake van295.229 Belgen die in het buitenland waren ingeschreven.

Ruim 5 procent van de Belgische bevolking woont, studeert, werkt of geniet ondertussen van zijn pensioen in het buitenland.

Volgens de studiegroep toegepaste demografie van de Université Catholique de Louvain-la-Neuve (UCL), die ook beroep deed op cijfers van de Verenigde Naties, zouden zelfs ongeveer 500.000 Belgen in het buitenland wonen.

Populairste bestemmingen

We trekken vaakst naar buurlanden als Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Duitsland, maar ook Zwitserland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de BRICS-landen en de Arabische Emiraten zijn populaire bestemmingen.

Belgen blijven weinig mobiel in vergelijking met Fransen, Nederlanders of Duitsers. “Toch zijn Belgen in het buitenland zeer gewaardeerd omwille van hun goede scholing, hun meertaligheid en hun vaardigheid om te integreren”, zegt Van Wynsberghe van de vzw International Contacts, in Jobat.be.

Skype en Ryanair spelen een rol bij toenemende emigratie

Emigreren houdt ook iets gans anders in dan pakweg 30 jaar geleden. Van moderne communicatiemiddelen als internet en Skype, goedkope vliegtuigtarieven en globalisering was toen nog amper of geen sprake.

Belgen gaan dus vaker weg, maar dat betekent niet dat we ze nooit meer terugzien. “Er komen ook veel Belgen terug na een paar jaartjes werk in het buitenland”, besluit Van Wynsberghe.