Arabieren en Israël: moslimwereld is dol op joodse technologie

In verschillende speeches heeft de Israëlische premier Nethanyahu het met een kwinkslag graag over de drie zaken die zijn land vandaag zo interessant maken voor de Arabische wereld: ‘Technologie, technologie en technologie,’ schrijven Jonathan Ferziger en Peter Waldman in Bloomberg Business Week:

‘Het Arabische embargo tegen Israël, dat van kracht is sinds de oprichting van de Joodse staat in 1948, wil dat alle zakelijke transacties tussen Israël en een meerderheid van Arabische staten grotendeels ontraceerbaar blijven en worden afgesloten door tussenpersonen in andere landen.

Israëlische activiteiten in ten minste 6 Golfstaten zijn moeilijk te verbergen

Maar het volume en de brede waaier aan Israëlische activiteiten in ten minste 6 Golfstaten wordt steeds moeilijker te verbergen. Eén Israëlische ondernemer heeft in Europa en de VS bedrijven opgericht die voor een waarde van meer dan 6 miljard dollar aan veiligheidsinfrastructuur hebben geïnstalleerd in de Verenigde Arabische Emiraten, daarbij gebruik makend van Israëlische ingenieurs.

Hetzelfde bedrijf maakte Saoedi-Arabië een voorstel om de mensenmassa in Mekka te managen tijdens de Ramadan (maar werd later gekopieerd door een Saoedisch initiatief dat de opdracht binnenhaalde). Andere Israëlische bedrijven werken in de Golf via mantelbedrijven, in het domein van ontzilting, infrastructuurbeveiliging, cyberveiligheid en het verzamelen van geheime informatie.

Aartsvijanden in de politiek, niet in de portefeuille

‘Alle grote bedrijven zijn er actief, net als een paar kleinere,’ zegt Shabtai Shavit, die de (Israelische geheime dienst) Mossad leidde van 1989 tot 1996 en nu voorzitter is van de Israëlische veiligheidsspecialist Athena GS3. Dhavit geeft geen detalis omtrent wie wat doet:

‘Je zaagt de tak niet van de boom waarop je zit. […] Maar wat me blijft verwonderen is de hoeveelheid geld, technologie en apparatuur, die circuleert tussen landen die aartsvijanden zijn op het politieke toneel.’

Uit onderstaande kaart van het Midden-Oosten blijkt dat Israël in verschillende Arabische landen actief is, officieel en onofficieel. Enkel Libanon, Irak, Iran en Syrië zijn off-limits.

Screenshot 2017-02-12 11.32.36

Meer