Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Grootste probleem van de EU is populisme, noch Poetin of Trump’

Logo Business AM

03/01/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Als we Twitter moeten geloven was 2016 het slechtste jaar in de geschiedenis, schrijft James Crisp op Euractiv.com. Vooral omdat beroemdheden massaal stierven, maar ook vanwege Trump en Brexit.

[…] De Brexit is gecompliceerd en komt ongelegen, maar is geen tragedie. Trumps overwinning is onrustwekkend, maat tot op vandaag is niemand gestorven.

Begin 2016 waarschuwde Donald Tusk, de voorzitter van de Raad van Europa, voor ‘het extreem grote gevaar van de Brexit’: ‘Vergelijk het met de eerste dag van de Eerste Wereldoorlog,’ zei hij. […] In juni ging hij nog een stap verder: ‘Brexit, vrees ik, is niet enkel het begin van de vernietiging van de EU, maar van de ganse westerse politieke beschaving.’

De Brusselse bubbel

[…] Buiten de Brusselse bubbel waren de mensen veel meer begaan met de dood van David Bowie en Prince dan met Trump en Brexit, de geliefkoosde tweelingfetisjen van de media.

De hype en de stemmingmakerij rond 2016 verbergen een eenvoudig feit: het grootste probleem van de EU is populisme, noch Poetin of Trump. Het is nog steeds hetzelfde als bij de oprichting er van: hoe maakt de EU zich geloofwaardig en relevant, eerder dan verachtelijk, getolereerd en genegeerd?


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks