11x shoppen in België

1. Dansaertstraat in Brussel

De Dansaertstraat in Brussel begint aan de Beurs en loopt een heel stuk verder tot aan Molenbeek. Veel toffe, jonge en alternatieve ondernemingen vonden hun oorsprong in deze buurt. Het is ondertussen dan ook hét mode- en designcentrum van de stad. Tussendoor kan je er gezellig iets gaan drinken aan op Place Sainte-Caterine of aan de Sint-Gorikshallen.

Meer info op www.downtowndansaert.be.

Insider tip: Achter de Sint-Katelijne Kerk ligt de Zwarte Toren. Het is een overblijfsel van de oude stadsmuren uit de dertiende eeuw.

Meer info op www.visit.brussels.be.

Logeren in de buurt: Atlas Hotel is centraal gelegen, in de zijstraat van de A. Dansaertstraat. De 88 kamers zijn er rustig en ruim.

Vanaf 137 euro per nacht, reserveren op www.atlas-hotel.be.

Eten in de buurt: Op de hoek van Place Sainte-Caterine ligt de vishandel en fingerfoodrestaurant Noordzee. Ze verkopen er kleine porties verse vis in alle vormen en smaken.

Meer info op www.noordzeemerdunord.be.

2. Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen

Een van de hipste winkelstraten in Mechelen is diegene die de Bruul met de IJzerenleen verbindt. In het midden staat de enorme gotische Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. De volledige straat werd enkele jaren geleden heraangelegd en sindsdien herleeft de hele buurt en zijn mooie opgewaardeerde huisgevels. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat vind je vooral designwinkeltjes en conceptstores met leuke hebbedingetjes.

Meer info op www.shoppenin.mechelen.be.

Insider tip: Het Dijlepad is een wandelweg dat net boven de Dijle loopt. Op deze manier ontdek je de stad vanuit een ander perspectief.

Meer info op www.visit.mechelen.be.

Logeren in de buurt: B&B Dusk till Dawn telt slechts twee kamers. Vanaf de kamer Dusk heb je zicht over de kerk en vanuit de kamer Dawn kijk je op de tuin.

Vanaf 129 euro per nacht, reserveren op www.dusktilldawn.be.

Eten in de buurt: Lam’eau bevindt zich op de benedenverdieping van het bekende congrescentrum Lamot. Het strakke en open interieur zorgt voor een fijne sfeer.

Meer info op www.lameau.be.

3. Stadsfeestzaal in Antwerpen

De voormalige Stadsfeestzaal van Antwerpen, in het midden van de Meir, kent een woelige geschiedenis. Het historische pand werd gebouwd in 1908 en raakte tegen het einde van die eeuw in verval. Na een hevige brand in 2000 bleef er van het mooie gebouw niet veel meer over. Na intensieve renovatiewerken werd de zaal omgebouwd tot een shopping in een prachtig gouden decor.

Meer info op www.stadsfeestzaal.com.

Insider tip: Vlakbij ligt het Museum van Mayer van den Bergh. Hier hangt de bijna volledige collectie van de gelijknamige schilder.

Meer info op www.museummayervandenbergh.be.

Logeren in de buurt: In de Antwerp Meir Smartflats Aparthotel kan je verblijven in een van de drie moderne en lichtrijke flats.

Vanaf 124 euro per nacht, reserveren op www.smartflats.be.

Eten in de buurt: Restaurant Fons is een familierestaurant met een opvallend interieur. Hier vindt iedereen zijn goesting op de uitgebreide kaart.

Meer info op www.fonsantwerp.be.

4. Brabantdam in Gent

De Brabantdam in Gent loopt tussen ’t Zuid en De Kouter. Verschillende jonge ondernemers openden er vanaf 2018 originele winkeltjes. Madame Parnier verkoopt enkel gevlochten meubels, decoratie en manden van natuurlijk materiaal. Om fair fashion te kopen, moet je bij Just Hazel en Rouge Ridders zijn. Maar ook Billierose, Clio Goldbrenner Flagship Store en Sienna zijn drie hippe boetiekjes waar je best eens binnenwandelt.

Meer info op www.hipsteadresjes.gent.be.

Insider tip: Geeraard de Duivelsteen is een dertiende-eeuwse burcht en heeft in zijn verleden al veel functies gekend. Momenteel dient het gebouw als een evenementenlocatie en tentoonstellingszaal.

Meer info op www.visit.gent.be.

Logeren in de buurt: De Boatel is een hotel op het water. De boot telt vijf verschillende kamers, met elk hun eigen stijl en inrichting.

Vanaf 92 euro per nacht, reserveren op www.theboatel.com.

Eten in de buurt: Restaurant Vrijmoed is van de hoogste kwaliteit en ontving al twee Michelinsterren. Duurzaamheid is hier belangrijk en ze hebben zelfs een Menu Puur Groenten voor de vegetariërs onder ons.

Meer info op www.vrijmoed.be.

5. Zilverpand in Brugge

Waar vroeger het Sint-Lodewijkscollege was, ligt nu het Zilverpand. Het zijn drie binnenplaatsen met kleine winkels tussen de Noordzandstraat en de Zuidzandstraat. De gevels werden er in 2004 volledig gerenoveerd en grote reclameposters vind je er nu niet. Verschillende horecazaakjes en speeltuinen maken het extra aangenaam hier eens te passeren.

Meer info op www.zilverpandbrugge.be.

Insider tip: Het Sashuis is een sluisgebouw uit 1519. Het beschermde monument lijkt wel te drijven over het Minnewater.

Meer info op www.inventaris.onroerenderfgoed.be.

Logeren in de buurt: Relais & Châteaux Hotel Heritage dateert uit 1869 en werd eind vorige eeuw gerenoveerd en omgebouwd tot een prachtig boetiekhotel. De combinatie tussen geschiedenis en hedendaagse infrastructuur komt in alle 22 kamers terug.

Vanaf 207 euro per nacht, reserveren op www.hotel-heritage.com.

Eten in de buurt: Gran Kaffee de Passage is een gezellig authentiek restaurant met traditionele Belgische gerechten. Behalve een restaurant is het ook een hotel met vier kamers.

Meer info op www.passagebruges.com.

6. Bondgenotenlaan in Leuven

Tussen het Martelarenplein, aan het station, en de Grote Markt loopt de Bondgenotenlaan. De één kilometer lange straat is samen met de Diestsestraat de belangrijkste winkelstraat van Leuven. Het is er levendig en druk en er passeren maar liefst 1.500 bussen per dag! De vele kleine winkeltjes en cafeetjes maken het de moeite waard hier te komen shoppen.

Meer info op www.visitleuven.be.

Insider tip: De Ballon van de Vriendschap is een monument dat sinds een jaar vlakbij het station werd geplaatst. Het standbeeld is acht meter hoog en werd gemaakt door kunstenaar Dany Tulkens.

Meer info op www.leuvenactueel.be.

Logeren in de buurt: In het viersterrenhotel Martin’s Klooster slaap je in unieke kamers in een vijfhonderd jaar oud gebouw. Boek je een van de Charmant-kamers, dan krijg je er een bubbelbad bij.

Vanaf 106 euro per nacht, reserveren op www.martinshotels.be.

Eten in de buurt: Zarza is een van de beste restaurants van Leuven. Het prachtige gebouw kreeg er dit jaar ook een gezellig stadstuintje met terras bij.

Meer info op www.zarza.be.

7. K in Kortrijk

Middenin het stadscentrum ligt de 34.000 m² grote shopping K in Kortrijk. Het complex werd op de plek van een school, klooster en rusthuis gebouwd en opende in 2010 zijn deuren. De winkels zijn er verdeeld over twee verdiepen en ondergronds is er een parking voor meer dan 1.000 auto’s. Alle winkels zijn hier op vrijdag zelfs tot 20 uur open.

Meer info op www.k-in-kortrijk.be.

Insider tip: Het Baggaertshof is een binnenplaats omringd door zeventiende-eeuwse huisjes en een kapel. Al eeuwenlang ligt hier ook een kruidentuin met meer dan tweehonderd soorten.

Meer info op www.toerismekortrijk.be.

Logeren in de buurt: Hotel Messeyne telt 28 strak ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort. Het uitgebreide ontbijt wordt opgediend in een mooie zaal.

Vanaf 117 euro per nacht, meer info op www.hotelmesseyne.be.

Eten in de buurt: Recht tegenover het shoppingscenter ligt restaurant Pand 44­­. De menukaart bestaat er uit verse, seizoensgebonden en lokale producten die wekelijks veranderen.

Meer info op www.pand44.be.

8. Nieuwstraat in Aalst

Vanaf de Grote Markt in Aalst vertrekken vijf grote winkelstraten, met als grootste de Nieuwstraat. Hier ligt alles voor een toffe shopdag dicht bij elkaar, van bekende ketens tot kleine boetiekjes en sfeervolle cafés. Het hele centrum en de Grote Markt zijn er trouwens autovrij. Fonetik, Anna Pops en Sekk zijn maar enkele voorbeelden van de hippe adresjes in de stad.

Meer info op www.aalst.be.

Insider tip: Achter de Sint-Martinuskerk ligt het stedelijk museum ’t Gasthuys. Het vertelt de volledige geschiedenis van de stad en zijn tradities.

Je kan een gratis privérondleiding op voorhand reserveren op de website www.visit-aalst.be.

Logeren in de buurt: Royal Astrid is een driesterrenhotel vlakbij de Grote Markt van Aalst. Het herenhuis heeft grote kamers met moderne badkamers.

Vanaf 115 euro per nacht, reserveren op www.royalastridaalst.be.

Eten in de buurt: Het vleesrestaurant De Frigo is gevestigd in een voormalige slagerij. Het authentiek gebouw wordt gecombineerd met een stijlvol interieur.

Meer info op www.defrigo.be.

9. Médiacité in Luik

Vlakbij het centrum van Luik ligt de shopping Médiacité. Het moderne gebouw werd ontworpen door de architect Ron Arad en heeft een indrukwekkend glazen dak. Met zijn 124 winkels trekt het shoppingscenter jaarlijks zo’n acht miljoen bezoekers. Daarnaast is Médiacité een van de duurzaamste van zijn soort in Europa. Op het dak liggen 3.000 zonnepanelen waarmee de hele shopping zelfvoorzienend is.

Meer info op www.mediacite.be.

Insider tip: Het Museum voor Openbaar Vervoer in Wallonië vertelt de geschiedenis van 200 jaar transport. Je kunt er oude postkoetsen, trams en bussen bezichtigen.

Meer info op www.musee-transports.be.

Logeren in de buurt: Van Der Valk Hotel Liège Congrès is een modern gebouw gelegen aan de Maas. Je vindt er een wellness, fitness en binnenzwembad.

Vanaf 95 euro per nacht, reserveren op www.congreshotelliege.be.

Eten in de buurt: Al Piccolo Mondo staat op de lijst van de 50 beste Italiaanse restaurants in België. De twee broers namen de pizzeria van hun vader over en maakten er een hip en modern restaurant van.

Meer info op www.al-piccolomondo.be.

10. Chaussée de Bruxelles in Waterloo

Waterloo is een verrassend alternatief voor de drukkere winkelsteden in België. Op de hoofdstraat, Chaussée de Bruxelles, liggen de bekendere modewinkels van alle prijsklassen, van H&M en Zara tot Delvaux en Xandres. Ook de zijstraten loop je best eens door, daar liggen verschillende chique boetiekjes. Passage Wellington is een kleine binnenplein langs de straat met nog een zestigtal winkels.

Meer info op www.beleefwaalsbrabant.be.

Insider tip: In het Wellington Museum zijn veertien kamers gewijd aan de Slag van Waterloo. Je ziet er onder andere wapens en uniformen vanuit die periode.

Meer info op www.waterloo-tourisme.com.

Logeren in de buurt: Ondanks dat het hotel Le Côté Vert in het centrum van Waterloo ligt, is het er uitzonderlijk rustig met een grote tuin. Er zijn ook appartementen te huur met een eigen keuken.

Vanaf 140 euro per nacht, meer info op www.cotevert.be.

Eten in de buurt: In restaurant l’Amusoir kunnen verspreid over drie zalen zo’n 170 personen zitten. Het hele interieur is er ingericht met hout.

Meer info op www.lamusoir.be.

11. Rivé Gauche in Charleroi

Rivé Gauche betekent letterlijk ‘linkeroever’, en dat is ook de plek waar je het shoppingscenter sinds 2017 kunt vinden. Het moderne complex ligt vlak naast de Samber en is voorzien van grote glazen wanden. Binnen is het modern en ruim. Naast de winkels, vullen ook een hotel, kantoren en woningen de ruimte van 39.000 m² op. Onder het gebouw liggen duizend parkingplaatsen.

Meer info op www.rivegauche.shopping.

Insider tip: Het Belfort van Charleroi is anders dan je zou verwachten. Het dateert uit 1936 en heeft een art-decotoren van 70m hoogte.

Meer info op www.cm-tourisme.be.

Logeren in de buurt: Novotel Charleroi Centre is gelegen in het shoppingscenter. De kamers zijn er ruim en de bar van het hotel is huiselijk en intiem.

Vanaf 78 euro per nacht, reserveren op www.all.accor.be.

Eten in de buurt: Pot-au-Pho is een Vietnamees restaurant. Pho is een Vietnamese soep op basis van kip of rund. Het restaurant is ingericht met allemaal dezelfde vierkante tafeltjes en krukjes.

Meer info op www.potaupho.be.