De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat zijn land niet tegen elke prijs lid wil worden van de Europese Unie en dat ook de ‘Shangai Five’, een blok gedomineerd door China, Rusland en een reeks Centraal-Aziatische landen tot de mogelijkheden behoorde.
Navo-lid Turkije onderhandelt al 11 jaar lang over toetreding tot de EU, maar de Europese leiding raakt steeds verder gefrustreerd door Ankara’s inkrimping van democratische vrijheden, een patroon dat door Erdogan als een vorm van ‘neerkijken op zijn land’ wordt geïnterpreteerd. ‘De EU houdt ons al 53 jaar aan het lijntje,’ zei de Turkse president. ‘Turkije moet zich goed voelen en moet niet zeggen ‘voor ons de EU tegen welke prijs dan ook’, zei Erdogan tegen een reeks journalisten die hem begeleidden op zijn terugvlucht van een bezoek aan Pakistan en Oezbekistan.
‘Waarom zouden wij geen deel uitmaken van de Shanghai Five? Dat heb ik tegen Poetin en de (Kazachse president) Nazarbayev gezegd en tegen degenen die nu de Shanghai Five vormen. Ik hoop op positieve ontwikkelingen in die zin. Ik denk dat we ons daar veel beter zouden voelen.’
De Shangai Five zijn eigenlijk met zes
De Shangai Five zijn eigenlijk met zes. In 2001 vormden China, Rusland en vier Centraal-Aziatische landen – Kazachstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan en Oezbekistan -de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) met als doel de veiligheid van deze landen te verbeteren en een blok te vormen tegen de radicale islam en de drugstrafiek vanuit het naburige Afghanistan. Oezbekistan maakte eerst geen deel uitmaakte van de SCO en kwam er later als zesde land bij. Turkije is zoals Wit-Rusland een ‘dialoogpartner’ van de SCO, terwijl Mongolië, India, Iran, Pakistan en Afghanistan SCO ‘observatoren’ zijn. Dialoogpartners mogen deelnemen aan vergaderingen van de SCO maar hebben geen stemrecht.
Navo
Turks lidmaatschap van de SCO zou in de Brusselse hoofdkwartieren van de Navo wel degelijk een reeks alarmbellen doen rinkelen. Erdogan vroeg de Turken vorige week tot het einde van dit jaar geduld te hebben met Europa, maar gaf ook de mogelijkheid van een referendum over lidmaatschap van de EU aan. Dat zou dan in 2017 worden georganiseerd. [media-credit name=”AFP PHOTO/BULENT KILIC” align=”alignleft” width=”3250″][/media-credit]