Zuckerberg verhinderde censuur van Trumps posts op Facebook

Mark Zuckerberg, de CEO van het sociale netwerk Facebook, is in december persoonlijk moeten tussenkomen om te vermijden dat personeel van zijn bedrijf posts van Donald Trump offline zou halen.

Volgens medewerkers van Facebook zondigden die berichten tegen de regels van Facebook en konden ze worden geïnterpreteerd als aanzetten tot haat. Dat meldt de Wall Street Journal.

Zuckerberg oordeelde dat het censureren van de posts van een presidentskandidaat ongepast zou zijn, waarna een aantal werknemers dreigde op te stappen omdat ze vonden dat hun baas de regels in het voordeel van Trump wilde versoepelen.

De zaak is een verlengstuk van de controverse die eerder dit jaar ontstond toen bleek dat Facebook op routinematige wijze de verspreiding van nieuwsartikelen die een conservatief karakter hebben zou hebben beïnvloed. Dat is niet onbelangrijk, omdat ruim 1 miljard mensen hun nieuws dagelijks bij Facebook halen.

Peter Thiel

Zuckerberg zou deze week in een interne mail zijn werknemers ook hebben gevraagd tolerant te zijn tegenover Facebook-bestuurslid Peter Thiel.

Die heeft als medeoprichter van PayPal miljarden verdiend die hij vervolgens succesvol wist te beleggen in een aantal van de meest bekende startups van Silicon Valley. Onder meer Airbnb, Facebook, LinkedIn en Spacex konden op steun van Thiel rekenen en (bijna) allemaal bleken ze erg succesvol.

Ooit als een halfgod beschouwd in Silicon Valley, kwam hij de voorbije weken onder vuur te liggen nadat bekend raakt dat hij 1,25 miljoen dollar doneerde aan de Trump-campagne, wat niet in overeenstemming is met de door de democraten geïnspireerde politieke lijn die men in het Californische techwalhalla gewend is te volgen.

Verwacht wordt dat Facebook dit jaar in totaal 300 miljoen dollar zal verdienen aan advertenties voor de strijd om het Witte Huis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20