Paus: ‘Als ik over islamitisch geweld spreek, moet ik ook over katholiek geweld spreken’

Nadat hij in het Poolse Krakow de Wereldjongerendagen had bijgewoond, heeft paus Franciscus in zijn vliegtuig op de terugweg naar Rome de pers toegesproken. De paus bevestigde dat alle godsdiensten met fundamentalistisch geweld kampen, het katholicisme even goed als de islam:

“Ik spreek niet graag over islamitisch geweld, want wanneer ik de kranten lees zie ik elke dag geweld hier in Italië: de ene vermoordt zijn verloofde, de andere brengt zijn schoonmoeder om het leven, etc… En dat zijn allemaal gedoopte katholieken! Het zijn gewelddadige katholieken.

Als ik over islamitisch geweld spreek, moet ik ook over katholiek geweld spreken. Neen, niet alle moslims zijn gewelddadig en alle katholieken zijn dat evenmin. Het is al een fruitsla, er is van alles wat… […]

Eén zaak staat vast: ik denk dat er in alle religies een kleine kern van fundamentalisten zit. Ook wij hebben die.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20