IJsland is niet enkel goed in voetbal, het is ook het meest vredelievende land ter wereld

Voor het zesde opeenvolgende jaar is IJsland het meest vredelievende land ter wereld. Dat blijkt uit de Global Peace Index 2016 (GPI), een jaarlijkse uitgave van het Institute of Economics and Peace.

Daarin worden 163 onafhankelijke landen gerangschikt. De makers houden rekening met de perceptie omtrent misdaad, terrorisme, politieke stabiliteit en veiligheid.

Het kleine eiland, dat zich op Euro 2016 in de gunst van alle voetballiefhebbers speelde, gaat in de rangschikking Denemarken, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en Portugal vooraf. België noteert op een 18de plek, Nederland op 21.

Europa blijft het meest vredige continent met zes landen in de top zeven.

Ook Noord-Amerika, Australië, Zuid Amerika en de regio Asia-Pacific tonen zich stabiel, met de resultaten die grotendeels overeenkomen met die van een jaar geleden.

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika: de broeihaard van de wereld

Elders lijkt de toekomst minder rooskleurig. De index reflecteert een minder vreedzame wereld dan een jaar geleden. De kloof tussen de minst en meest vreedzame landen blijft groeien, wat de globale vrede-niveaus naar omlaag brengt. 81 landen scoren beter dan vorig jaar, maar in 79 landen is de toestand verslechterd.

Niet verwonderlijk worden de grootste dalingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika opgetekend. Beide regio’s halen het globale vredesniveau naar omlaag. Syrië blijft het minst vreedzame land ter wereld.

Screenshot 2016-07-14 10.09.20 Screenshot 2016-07-14 10.09.44

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20