In dit socialistisch paradijs worden voedseltransporten nu gewapend verdedigd

In Venezuela worden de economische problemen steeds erger. President Nicolas Maduro, opvolger van wijlen Hugo Chavez, heeft eerder dit jaar de noodtoestand dienen uit te roepen.

Het land zit economisch aan de grond, maar daarnaast wordt ook gewag gemaakt van een brutale repressie van opposanten, een tekort aan voeding en geneesmiddelen en criminaliteitscijfers die nieuwe records laten optekenen.

Er is een gebrek aan zo veel voedselproducten dat vrachtwagens die geen voedsel vervoeren nu worden uitgerust met het opschrift ‘No Transporta Alimentos’, om zo overvallen te voorkomen.

Overvallen op geldtransporten, die in betere economische tijden courant waren, behoren tot het verleden. De reden is eenvoudig: geld heeft geen enkele waarde meer.

Vrachtwagens die wel voedsel transporteren worden door gewapende veiligheidsagenten begeleid. Bakkerijen worden op hun beurt door soldaten beveiligd.

Voor de socialisten alles, voor de anderen…

In een video van het Amerikaanse jongerenmedium Vice is te zien hoe schrijnend de voedselbedeling in dit socialistische paradijs wel is: enkel wie lid is van de Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) kan op een beetje hulp van de staat rekenen. Wie dat niet is moet het met afval doen dat in betere tijden exclusief aan honden werd gevoerd. Weet de middenklasse zich nog net te redden, dan lijden de armen gewoon honger.

Colombia biedt soelaas

Amper een week geleden gingen beelden de wereld rond waarop te zien was hoe honderden Venezolanen hun eigen grenswachten aan de grens met buurland Colombia verschalkten om in de nabijgelegen stad Cucuta inkopen te gaan doen. De doorsnee Venezolaan is dagelijks verplicht urenlang aan te schuiven om de meeste elementaire basisproducten te bemachtigen: melk, toiletpapier,etc”¦ Ook kampt het land met een latent gebrek aan geneesmiddelen. [media-credit name=”LEO RAMIREZ / AFP” link=”LEO RAMIREZ / AFP” align=”aligncenter” width=”759″]empty_shelves_in_venezuelan_supermarket.jpg[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20