100 kilometer per uur op autosnelweg pakt niet in Vlaamse regering

Het zweefde al langer als idee bij de groenen, samen met onder meer volledig autoloze zondagen: een snelheidsbeperking op de autowegen. Vlaams Parlementslid Stijn Bex maakte het deze week concreet. Hij wil dat er slechts 100 kilometer per uur mag worden gereden.

  • Dat zou concreet een pak brandstof besparen, tot 1,5 liter per 100 kilometer, zo schermde Bex met de cijfers. En, het is gezonder voor de luchtkwaliteit en het lawaai. “Goed voor iedereen dus, behalve voor Poetin”, zo stelde Bex aan Belga.
  • Maar minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) schoot meteen het idee aan flarden: “We gaan geen antiautobeleid voeren. Die snelheidsbeperking komt er niet. Weggebruikers kunnen perfect zelf beslissen hun rijgedrag aan te passen en zuiniger te rijden.”
  • Peeters wijst er ook op dat veel infrastructuur is gemaakt om sneller dan 100 te rijden. Op de achtergrond speelt dat de Vlaamse regering helemaal geen zin heeft om met het groene vingertje iets te gaan opleggen. “Het komt er dan ook niet. En eerlijk: ik denk niet dat veel Vlamingen hierop zitten te wachten”, zo zegt Peeters.
  • Maar de vraag is of de groene ideeën zoals de autoloze zondagen, of een lagere maximumsnelheid er toch komen, mogelijks via de federale regering. Want daar volgen onvermijdelijk nieuwe discussies over energie, met de huidige hoge prijzen die niet meteen verdwijnen. In de federale ploeg zitten uiteraard wel groenen én liberalen samen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20