1 op 2 mannen wil minder stressvolle job om meer tijd te hebben voor kinderen

Bijna de helft van de mannen heeft een voorkeur voor een minder stressvolle baan om meer tijd voor de opvoeding van de kinderen over te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie Working Families bij 2.750 Britse gezinnen.

Vastgesteld werd ook dat ongeveer één op drie vaders tot een looninlevering bereid zou zijn om een beter evenwicht te vinden tussen het werk en het gezin. Tegelijkertijd moest worden gemeld dat  20 procent van de vaders zouden hebben ervaren dat hun werkgever op geen enkele manier rekening houdt met kinderzorg, terwijl 44 procent erkent tegenover het management al te hebben gelogen over familie-gerelateerde verplichtingen. “Indien de bedrijven geen rekening houden met de familiale bekommernissen van hun werknemers, dreigen zware consequenties en moeten ze ermee rekening houden mogelijk belangrijk talent te zullen verliezen,” stippen de onderzoekers aan. Uit het onderzoek bleek nog dat één op drie vaders het gevoel heeft opgebrand te zijn, terwijl één op vijf overuren presteert.

Flexibiliteit

Vaders die een beter evenwicht nastreven tussen carrière en gezin, kunnen vaak op weinig ondersteuning van de werkvloer rekenen. Daarbij wordt gevreesd voor een vaderschaps-sanctie, waarbij mannen besluiten hun carrière-ambities naar beneden bij te stellen om beter betrokken te kunnen zijn bij de opvoeding van de kinderen. De oproep van de Working Families krijgt de steun van het Britse Institute of Directors (IoD), waar wordt opgemerkt dat bedrijven moeten trachten functies aan te bieden die zowel mannen als vrouwen de mogelijkheid laten flexibel te werken. Seamus Nevin, hoofd tewerkstelling en talentbeleid bij het Institute of Directors, werpt op dat de overheid eveneens maatregelen moet nemen om gezinnen de mogelijkheid te bieden optimaal zorg te dragen voor de opvoeding van de kinderen. Sinds het midden van de jaren negentig is het aantal vaders die kiezen voor de opvoeding van de kinderen, in Groot-Brittannië nagenoeg verdubbeld. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20